Column

Gelukkige Israëliërs


De bevolking van Israël behoort tot de gelukkigste mensen ter wereld.

Afgelopen maand maart werd de jaarlijkse ranglijst weer bekend gemaakt, waar Nederland op plaats 6 staat en Israël op plaats 11.

Het gaat dan om kwaliteit van de zorg, van het onderwijs, de verhouding arm- rijk, vrijgevigheid, sociale cohesie, levensverwachting, bbp, en de mate van corruptie.

De bevolking van Nederland is dus bijna even gelukkig als de bevolking van Israël, (waarbij mij niet helder werd of daartoe ook de Israëlische Arabieren worden gerekend).


De hoge positie van Israël verbaast me al jaren.

Je leeft in een land, waar regelmatig aanslagen plaatsvinden. Je leeft in een land, omringd door vijandige machten die als heimelijke of openlijke doelstelling hebben om jouw land te vernietigen. Je leeft in een land, met aan de noordgrens 100.000 raketten in handen van Hezbollah, en je leeft in een land waar Iran zijn atoomkoppen ooit op zal richten.

Je leeft in een land waarin je je nu veilig voelt, maar waarin je je toch iedere dag zal afvragen hoe het je kinderen en kleinkinderen zal vergaan.


Ooit besprak ik deze thematiek met psycholoog en oud-journalist Joop Meijers. En mijn vraag was hoe Israëliërs onder deze immense druk en in deze onzekerheid kunnen leven.

Het antwoord was lang en gecompliceerd, maar het kwam erop neer dat de bevolking een overlevingsmechanisme heeft ontwikkeld waardoor men een zekere immuniteit heeft ontwikkeld voor slecht nieuws, maar ook voor een onzekere toekomstverwachting. Dat was een logisch antwoord; maar hij vertelde ook dat er onder de oppervlakte veel angst en onzekerheid heerst. En ook dat begrijp ik.


Gelukkig onder bedreigende omstandigheden en een onzekere toekomst. Ik gun het de bevolking van Israël.

Ik gun het ze ook, dat ze hun vertrouwen op de toekomst mogen ontlenen aan hun geloof in de God van Israël. Maar dat vertelde het onderzoek niet.

drs. Andries Knevel
Verbonden jrg. 61 nr. 2 (mei 2017)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden