Tweeduizend jaar confrontatie


Najaar 2017 presenteert Museum Sjoel Elburg een spraakmakende tentoonstelling over de complexe dynamiek tussen christendom en antisemitisme.


Antisemitisme wordt meestal onmiddellijk gekoppeld aan de moord op zes miljoen joden door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog, of aan de huidige uitbarstingen van geweld tegen Joden en Joodse instellingen door islamitische terroristen. Minder bekend is de opmerkelijke rol van het christendom met betrekking tot het ontstaan en voortbestaan van het antisemitisme gedurende vele eeuwen. De tentoonstelling ‘Christendom en antisemitisme’ wil de kennis hierover vergroten.

In de tentoonstelling worden twee millennia christendom en antisemitisme onderverdeeld in drie periodes: het jodendom en christendom in de eerste eeuwen, de Reformaties en visies op joden in de 16e en 18e eeuw en christendom en modern antisemitisme. Per periode worden zowel de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis belicht, als ook de positieve ontwikkelingen uit dezelfde periode.

De opzet van de tentoonstelling sluit daarmee nauw aan bij de doelstelling van Museum Sjoel Elburg, museum voor de geschiedenis van Joods leven in de provincie, om historische onderwerpen zó te presenteren dat ze relevant zijn voor het heden.

Gastconservator

Voor het samenstellen van de tentoonstelling is historicus dr. Bart Wallet, verbonden aan de Vrije Universiteit, als gastconservator aangetrokken. Hij is kenner van het Nederlandse jodendom en was ook betrokken bij de herinrichting van de vaste tentoonstelling ‘Nederlands-joodse geschiedenis 1600-1900’ van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Bart Wallet heeft bij de tentoonstelling een gelijknamige publicatie geschreven, die wordt uitgegeven bij Boeken­centrum en op 7 september gepresenteerd is. De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, dr. René de Reuver, heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen.

Tekeningen

Tekenaar Karel Kindermans maakt speciaal voor deze tentoonstelling tien grote tekeningen waarin de verhouding tussen christendom en antisemitisme in beeld wordt gebracht. Als tekenaar, illustrator en vormgever – onder meer bekend van de Volkskrant – is hij gespecialiseerd in het zoeken naar nieuwe wegen om historisch en cultureel erfgoed aansprekend te verbeelden.


Museum Sjoel Elburg, gehuisvest in de voormalige synagoge, is open op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling loopt van 7 september 2017 t/m 6 januari 2018. Zie sjoelelburg.nl

drs. Kees van den Boogert
Verbonden jrg. 61 nr. 3 (sep. 2017)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden