De farao overleefd...


"We hebben de farao overleefd, dus we zullen corona ook wel overleven..." Yad Elie, een organisatie die onder andere schoolmaaltijden verzorgt voor sociaal kwetsbare Joodse en Palestijnse kinderen, kiest er bewust voor om niet bij de pakken neer te gaan zitten tijdens de lockdowns. Figuurlijk niet, maar letterlijk ook niet...


Vergist u zich niet: de Covid-19 maatregelen in Israël hakten en hakken er steviger in dan in Nederland. Iedereen mocht zowel in de eerste als de tweede lockdown nauwelijks van huis af. Scholen waren dicht voor langere periodes. Alleen noodzakelijke winkels waren open. 25 procent van de mensen raakte hun baan kwijt en daardoor hun inkomen. En de (beperkte) compensatie van de Israëlische overheid laat soms nog op zich wachten...

Dubbel probleem

Onzekerheid troef bij Yad Elie. Donateurs zien hun eigen inkomsten teruglopen en houden de hand op de knip. De scholen zijn dicht. Yad Elie ziet zich met een dubbel probleem geconfronteerd: de kinderen uit arme Joodse en Palestijnse gezinnen die via hen op school een maaltijd krijgen, zitten verplicht thuis. En: Yad Elie heeft niet meer genoeg inkomsten om de eigen vaste lasten te dragen en de maaltijden aan te schaffen...

De keuze is snel gemaakt. De betaalde coördinator kiest er voor om met onbetaald verlof te gaan, en dankzij onder andere noodhulp uit Nederland zijn er zo in ieder geval middelen om maaltijden te kopen. Maar hoe komen deze maaltijden bij de kinderen?

Over etnische grenzen heen

De situatie vraagt om een andere aanpak. Als de kinderen niet meer naar school komen, moet het voedsel naar de kinderen toe. Een aantal mooie nieuwe samenwerkingen kwam tot stand. Een aantal voorbeelden.

Vrijwilligers van een Joodse school, Hartman Yeshiva, hielpen wekelijks om maaltijden klaar te maken én uit te delen onder arme Palestijnse gezinnen. Bruggen bouwen over etnische grenzen heen. Zelfs in tijden van lockdown werkt Yad Elie aan haar dubbele roeping: armoede bestrijden en zorg verlenen over Joods-Palestijnse grenzen heen.

Samen met de Food Rescuers is Yad Elie groente en fruit gaan uitdelen. De Food Rescuers heeft wel iets weg van "onze" voedselbank. Overtollig fruit en groente uit de (groot)handel wordt verzameld en uitgedeeld onder behoeftigen.

Ook kinderen uit gezinnen van immigranten worden niet vergeten. In Israël wonen naast Joodse immigranten ook Afrikaanse vluchtelingen, die via de Sinaï zijn binnengekomen. Omdat Israël de handen vol heeft aan het opvangen van Joodse immigranten van waar ook ter wereld, moeten deze vluchtelingen zichzelf financieel bedruipen. En het type baan dat deze vluchtelingen - mede door hun status - hebben, valt als eerste weg in coronatijden. Deze immigranten en hun kinderen lijden in sterke mate door de coronacrisis. Yad Elie is gelukkig in staat om voor een aantal van deze gezinnen een bijdrage in natura te geven.

Ik las ergens: "Een crisis (als corona) kan twee dingen met je doen: òf het verlamt je, òf het brengt je in actie". Bijzonder om de energie te zien waarmee Yad Elie doorgaat met haar missie. Ook in coronatijd!

Daad

Mede door gulle gevers heeft het CIS (in samenwerking met GZB en deputaten Diakonaat) het afgelopen jaar naast Yad Elie kunnen staan. En dat willen we blijven doen. Liefde voor Israël (en ook voor de Palestijnen) kan namelijk niet zonder de daad.

Gelukkig kruipt Israël uit de tweede lockdown. Maar net zoals in Nederland, is de coronacrisis zeker nog niet voorbij. Uw gebed en financiële hulp wordt dan ook op prijs gesteld.


Doneren kan op het gezamenlijke rekeningnummer NL56 RABO 0353 8986 00 o.v.v. Noodhulp Israël of via de website www.noodhulpisrael.nl. Alvast hartelijk dank!

Ds. J.H. Bonhof is directeur van het CIS.

drs. Joan Bonhof
Verbonden jrg. 65 nr. 1 (jan. 2021)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden