Corona in Israël
Enkele maanden geleden kwam de wereld in de ban van het Coronavirus. Wat ver weg in China begon, groeide uit tot een pandemie. Covid-19 werd verspreid over vele landen. Bijna overal zaait Corona dood en verderf.
Naast overvolle IC’s en mortuaria brengt deze ramp ook andere negatieve ‘neveneffecten’ mee. Er is enorme economische schade. Het woord ‘recessie’ is terug van weggeweest. Het Coronavirus leidt ook tot politieke instabiliteit. Regeringsleiders en politieke partijen vallen over elkaar heen rondom de vraag hoe de nieuwste problemen het beste opgelost kunnen worden. Hoe is de situatie in Israël?
Toerisme
Het moge duidelijk zijn dat de toerismesector enorm belangrijk is voor Israël. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen het land van Jakob en Jezus. Ruim 90 procent van deze buitenlandse gasten komt per vliegtuig binnen. Maar sinds de Corona-uitbraak is het stil geworden op vliegveld Ben Goerion. Reizigers moesten namelijk eerst veertien dagen in quarantaine. Er is natuurlijk niemand die zó z’n vakantie wil beginnen.
Omdat toerisme zo’n belangrijke inkomstenbron is, lijdt de staat Israël forse verliezen. De economische groei van de afgelopen jaren heeft een flinke deuk opgelopen. Winkels zijn gesloten, hotels hebben geen gasten en taxichauffeurs zitten zonder werk. Een ‘gigant’ als vliegmaatschappij El Al staat op omvallen, meldde het NIW enkele maanden geleden (13 maart 2020). De werkeloosheid neemt hand over hand toe. Er wordt zelfs gevreesd voor een miljoen werklozen in Israël voordat de pandemie voorbij is.
Verkiezing
Ondanks de Coronaperikelen ging de parlementsverkiezing gewoon door. Begin maart werd duidelijk dat de Likudpartij van Benjamin Netanyahu deze derde verkiezing in één jaar won en uitkwam op 36 zetels. Zijn politieke rivaal Benny Gantz bleef met zijn partij Blauw en Wit op 32 zetels steken. (De Knesset telt 120 zetels.)
Omdat beiden niet tot een meerderheidsregering met andere partijen konden komen, zijn ze tot elkaar veroordeeld. Gantz, die gezworen had nooit ofte nimmer samen met Netanyahu te zullen regeren, ging toch onderhandelen. Zal er onder druk van de Coronacrisis een regering van nationale eenheid ontstaan?
Bunker
De regering is uitgeweken naar een bunkercomplex in de heuvels rond Jeruzalem. Vandaaruit wordt de strijd tegen het Coronavirus gecoördineerd. Het RD schreef daarover: ‘De bunker is tien jaar geleden gebouwd om bescherming te bieden tegen eventuele aanvallen met atoomwapens en raketten (...). De bunker telt naast een aantal woonvertrekken ook werkruimtes voor de regering’.
Waarom sluit de regering zich in een bunker op? Een regeringswoordvoerder probeerde angst weg te nemen door te stellen dat er geen gevaar is voor een aanval op Israël. De bunker is volgens hem ‘gewoon een van de werkplekken van de regering die nodig is voor de controle, het toezicht en het bestrijden van het Coronavirus’. Maar wie de geschiedenis kent, weet wel beter. Er zijn vijanden genoeg die de Joodse staat van de kaart willen vegen. Ik durf de stelling wel aan dat de regering juist in deze Coronacrisis met allerlei scenario’s rekening houdt.
L. van Dalen
Verbonden jrg. 64 nr. 2 (apr. 2020)
www.kerkenisrael.nl/verbonden