Beestachtig


In de vroege morgen van zaterdag 7 oktober 2023 overspoelden Hamas-terroristen Israëlische dorpen en steden om dood en verderf te zaaien. Urenlang trokken ze moordend langs deuren en over wegen. Het kwaad dat de naam Hamas draagt, liet zijn diabolische gezicht zien.


In het gebied rondom Gaza moesten Israëlische burgers toezien hoe familieleden, bekenden en buurtgenoten werden afgeslacht. De straten van Sderot lagen bezaaid met lichamen. Honderden onschuldige mensen werden in koelen bloede vermoord. Anderen werden als 'trofeeën' afgevoerd naar Gaza. Zonder twijfel zal deze dag de boeken ingaan als een van de zwartste in Israëls geschiedenis.

Moment

Het moment waarop Hamas toesloeg, was niet willekeurig gekozen. Het was de afsluiting van Soekot en Simchat Tora. Dat zijn uitbundige feestdagen in Israël — door velen gevierd als een vakantieweek. Bovendien was het Sjabbat — en dat betekent dat bijna alles stil ligt. Waar vreugde en vrede centraal stonden, sloegen wreedheid en terreur toe op een manier die niemand voor mogelijk had gehouden.

Vijftig jaar geleden brak de Jom Kipoer-oorlog (1973) uit. Ook toen was het een heel bijzondere dag, en werd het land verrast door de vijand. Het door Hamas gekozen moment is een boodschap op zich: er kunnen tientallen jaren overheen gaan, maar wij zullen niet rusten voordat de staat Israël vernietigd is.

Manier

De satanische aard van Hamas bleek uit de wijze waarop men te werk is gegaan. Niet alleen IDF-soldaten, maar ook vele burgers zijn gedood. Onder hen vrouwen, jongeren en kinderen. Bejaarden en moeders met een kind aan de hand werden naar Gaza weggevoerd. Getraumatiseerde burgers werden gemarteld door Palestijnse menigten, dode lichamen werden geschonden. In een kibboets werden zelfs baby’s vermoord.

Hamas en Islamitische Jihad hebben zo laten zien wat hen drijft: pure haat tegen alles wat Israël heet (of voor Israël kan worden aangezien). Hun niets­ontziende kwaad heeft de Israëlische samenleving ontwricht. Hebben de feest­vierende Palestijnen zich gerealiseerd wat Hamas zo over de Gazastrook heeft afgeroepen?

Europa

Dat Palestijnen in de Gazastrook en op de Westbank na de terreuraanvallen feest vierden, was te verwachten. Keer op keer klappen, zingen en dansen Palestijnen als er Joods bloed vloeit. Maar dat dergelijke taferelen ook in Europa voorkomen, doet ons huiveren. Waar gaat dat heen?


In Berlijn werd de Israëlische vlag als blijk van steun en meeleven geprojecteerd op de Brandenburger Tor. Maar iets verderop, in het stadsdeel Neukölln, vierden Hamas-sympathisanten dat Israël in het hart getroffen is. In Londen vonden soort­gelijke gebeurtenissen plaats. Ook in Nederlandse steden gingen mensen met Palestijnse vlaggen de straat op om een 'statement' te maken. Maar aandacht vragen voor je zaak of opkomen voor je recht, is wezenlijk iets anders dan beest­achtige terreur steunen.

drs. Lieuwejan van Dalen
Verbonden jrg. 67 nr. 4 (oct 2023)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden