Undefined variable $foto

Trying to access array offset on value of type null

Undefined variable $style

De Tefillien
omhoog

Undefined variable $insert_section

De tefillíen

Undefined variable $style


Op de foto hiernaast is te zien, hoe een man een jongen helpt de tefillíen aan te leggen. Bij de man zelf zien we van deze zgn. ‘gebedsriemen’ al de kleine kubus op zijn voorhoofd en de riem om zijn linkerarm.

De jongen wordt bar mitswa, ‘zoon der wet’. Hij is dertien jaar geworden en daarmee meerderjarig. Dat betekent o.a. dat hij vanaf nu in de synagoge opgeroepen kan worden om de schriftlezing te doen - en straks zal hij voor het eerst een stuk uit de tora ‘laaienen’ (voorlezen). Het betekent ook, dat hij vanaf nu ook de tefillien en de talliet (‘gebedsmantel’) zal gaan gebruiken. De talliet hangt al over zijn schouders; die wordt altijd het eerst omgedaan. En dan worden de tefillien aangelegd. Dat doet men staande. En dan eerst die op de arm, en daarna die op het voorhoofd.

De jongen op de foto wordt er nu nog bij geholpen. Hij zal het al gauw ook wel zelf vlot kunnen. De tefillien worden nl. bijna elke dag aangelegd, voor het ochtendgebed. Alleen op sabbat en op de bijzondere feestdagen gebeurt dat niet. Op deze geheiligde dagen, die zelf een teken zijn, zijn de tefillien als tekenen van heiliging niet nodig.

Wat zijn ‘tefillien’?

Undefined variable $style

Het woord tefillien wordt vaak vertaald met ‘gebedsriemen’. Het gaat echter eigenlijk niet zozeer om de riemen, maar meer om wat daar aan vast zit, de zgn. ‘huisjes’, en vooral om wat daar dan weer ín zit: stukjes perkament, die beschreven zijn met een aantal teksten uit de tora.


In

Undefined variable $v

Deuteronomium 11:18 zegt Mozes: ‘Gij zult deze mijn woorden in uw hart en in uw ziel leggen’. Hij bindt ze het volk op het hart. Daar gaat het om, dat ze in je hart zijn. Maar om dat naar buiten te uiten én om dat je steeds weer te binnen te brengen zijn er uiterlijke tekenen: ‘Gij zult ze tot een teken op uw hand binden en zij zullen een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn’ (

Undefined variable $v

vs.19).

Dezelfde woorden komen ook voor bij het bekende Sjema, het ‘hoor Israël’ (Deut. 6:4); zie

Undefined variable $v

vs. 8. Ook

Undefined variable $v

Exodus 13 spreekt over het als een teken op je hand binden, en als een herinnering of kenteken tussen je ogen (

Undefined variable $v

vs. 9 en 16).

Met de tefillien bindt men het woord van de HERE letterlijk op de arm en het hoofd. Dat wil zeggen: die vier gedeelten, waarin dat geboden wordt: