Tien dagen studeren in Jeruzalem


In maart ben ik voor tien dagen naar Jeruzalem gegaan om daar te studeren en mensen te ontmoeten. Deze reis heb ik voorbereid met Michael Mulder en Albert Groothedde. Ik heb me bezig gehouden met Pesach, Poeriem en de Joodse wortels van het Nieuwe Testament. Ook heb ik mijn Ivriet weer wat kunnen oefenen.


In Jeruzalem heb ik Albert ontmoet, we hebben afspraken gemaakt en contacten gelegd. Omdat Poeriem in deze periode viel, heb ik ook een lezing daarover mee­gemaakt en verschillende synagoges bezocht. Dat was een heel bijzondere ervaring. Tijdens Poeriem ben ik ook met een rabbi door de wijk Mea Shearim gelopen en heb ik met verschillende mensen kunnen spreken. Ik zal deze morgen niet zo gauw vergeten.

Generaties in gesprek

Zowel thuis als in Jeruzalem heb ik verschillende boeken en artikelen bestudeerd. Het was heerlijk om dat in alle rust te kunnen doen. Eén van de hoogtepunten vond ik persoonlijk om de schrijver te ontmoeten van één van de boeken die ik gelezen had, over Pesach. De titel van het boek was A different Night. Met dit boek wilde hij proberen om verschillende generaties met elkaar in gesprek te brengen rond het thema ‘Pesach’.

Het blijkt dus dat het niet vanzelfsprekend is dat ouders en kinderen met elkaar in gesprek gaan, of dat zij het heel moeilijk vinden om dat te doen. In zijn boek geeft hij verschillende manieren aan om het voor ouders en kinderen wat gemakkelijker te maken om dat gesprek aan te gaan. Een gesprek hierover was zeer leerzaam. Alle vragen die ik had, kon ik stellen. Het is een zeer goede ontmoeting geworden.

Een aantal gesprekken heb ik ook gehad met Alfred Müller. Alfred is een vriend van ons en werkt al vele jaren als journalist in Israël. Het is altijd goed om hem te ontmoeten en met hem van gedachten te wisselen.

Win-win

Al met al is het voor mijzelf een heel goede tijd geweest. Allereerst heb ik in alle rust kunnen studeren. Weinig tot geen afleiding, behalve dan dat je in Jeruzalem bent. Daar valt altijd wat te beleven. Ten tweede heb ik samen met Albert goede gesprek­ken gehad over zoveel verschillende onderwerpen. Voor mij is Jeruzalem altijd een beetje thuiskomen. Dus wanneer ik studie en Jeruzalem kan combineren, dat is dat voor mij een win-win situatie. Ik raad collega’s aan om dit ook een keer te doen. De combinatie is meer dan prima. En als ik heel eerlijk ben, hoop ik dit binnen een paar jaar weer te kunnen doen.


Hoe leggen rabbijnen deze tekst uit? Wat is de achtergrond van deze gelijkenis? Als theoloog/predikant kun je moeilijk om Israël heen. Het is dan ook niet verbazing­wekkend dat velen van hen een of meerdere keren in hun leven een reis maken naar Israël.


Opvallend is dat steeds meer predikanten ervoor kiezen om een individuele studiereis te maken. Bij de planning van deze reis komt steeds vaker het Centrum voor Israëlstudies in zicht. Er worden ons vragen gesteld als: Wat kunnen jullie voor ons betekenen? Hebben jullie lokale contacten waarmee ik eens kan doorspreken over dit onderwerp? Zijn er studiefaciliteiten beschikbaar? Et cetera.


Na een geslaagde pilot hebben we besloten om als CIS deze doelgroep van dienst te zijn. Desgewenst voorzien we belangstellenden van zinvolle reistips (goedkope vlieg­tickets, betaalbare overnachtingsadressen, studiefaciliteiten). Ook denken we graag mee over een geschikt studieonderwerp en lokale gesprekspartners, afhankelijk van de wensen en het studieonderwerp. Heeft u interesse? Neem dan geheel vrij­blijvend contact op met het secretariaat via info@hetcis.nl

Ds. Ton van der Wekken is chr. geref. predikant te Dokkum

ds. Ton van der Wekken
Verbonden jrg. 63 nr. 2 (mei 2019)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden