Zondebok


‘Waar zou jij schuilen als je tien seconden had om jezelf in veiligheid te brengen?’ Alon Davidi, burgemeester van de Israëlische stad Sderot, legde deze vraag aan zijn publiek voor – en ik was erbij.


In juni jl. kwam Davidi naar Nederland om enkele lezingen te geven. Hij vertelde over het dagelijks bestaan in zijn stad. Daar leiden de burgers een allesbehalve rustig leven. De mensen moeten voortdurend waakzaam zijn. De kinderen worden grootgebracht met de ‘tien-seconden-regel’: waar je ook bent, zorg dat je weet waar je je binnen tien tellen in veiligheid kunt brengen. Er worden namelijk Qassam-raketten afgevuurd op Sderot.

Trumps vredesplan

Jared Kushner, schoonzoon van president Trump, heeft een vredesplan gepresenteerd voor Israël en de Palestijnen, Peace to Prosperity. Het plan heeft een economische insteek: zorg ervoor dat de Palestijnen welvaart krijgen en het leven in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever beter wordt. Er zou 44 miljard euro aan investeringen klaarliggen voor de Palestijnse gebieden.

Een vertegenwoordiger van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) noemt de plannen van Kushner ‘stuk voor stuk abstracte beloften’. Hamas, de militante groepering die in de Gazastrook het bewind voert, liet weten: ‘Palestina is niet te koop’. Kushner zelf zegt daarover tegen persbureau Reuters dat hij niet de ‘deal van de eeuw’ wil presenteren aan de Palestijnen, maar de ‘kans van de eeuw’.

De taal van Hamas

Dat Hamas niet positief zou reageren op een vredesplan uit Amerikaanse gelederen was te verwachten. Wekelijks wordt er in de straten van Gaza ‘dood aan Amerika’ en ‘dood aan Israël’ geroepen. Dat zulke leuzen geen loze kreten zijn, liet Hamas­leider Ismail Haniyeh onlangs nog eens weten.

Wat opviel, was zijn aanspraak op Jeruzalem, door moslims in het Arabisch Al-Quds genoemd: ‘De stad Al-Quds is niet Oost of West, hij is islamitisch en Trump, de Amerikaanse regering, de zionistisch-Amerikaanse alliantie, het internationale zwijgen, de samenzwering, de normalisering of de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Al-Quds kunnen de feiten niet veranderen. Degenen die geloven dat ze de macht van Hamas kunnen inperken, hebben waanideeën.’

Raketten op Sderot

Ondertussen blijft het raketten regenen op Israëlische steden en dorpen. Omdat Sderot tegen de Gazastrook aan ligt, krijgt men daar de volle laag. Elk huis is er voorzien van een ‘safe room’, een bunkerachtige kamer. Stevige schuilkelders zijn voor de inwoners van Sderot belangrijker dan volle voorraadkasten.

Burgemeester Davidi vertelde dat op veel raketten uit ‘Hamastan’ een bood­schap is geschilderd. Soms staat er ‘Al-Quds’ op geschreven. Het is duidelijk wat Hamas daarmee bedoelt: de raket valt op Sderot, maar de aanspraak is op Jeruzalem.

Zondebok

Op Grote Verzoendag, Jom Kippoer, werd de zondebok de woestijn ingejaagd. Je leest erover in Leviticus 16. Wat is een zondebok? Online vind je verschillende betekenissen: ‘Een te offeren dier, gewoonlijk een bokje, waarop alle zonden geworpen worden’. Of: ‘Iemand, al dan niet schuldig aan iets, die gebruikt wordt om de levende onvrede op af te wentelen’. Of, kort en krachtig: ‘Degene die altijd de schuld krijgt’. Volgens mij is dat wat er gebeurt met Sderot en haar inwoners.

drs. Lieuwejan van Dalen
Verbonden jrg. 63 nr. 3 (sep. 2019)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden