Een licht voor alle volken


De laatste tijd moet ik veel denken aan de tekst uit Jesaja 49, waar van Israël wordt gezegd dat het tot een licht voor alle volken zal worden gemaakt (NBV21).

Ik haast me te zeggen dat Jesaja 40-66 lastig te begrijpen is, en dat er wel degelijk een messiaanse vervulling van deze teksten is, maar toch.


Waarom ik dat dacht? Vanwege corona.


Het is me opgevallen, en zo moeilijk is dat ook weer niet, dat er de laatste anderhalf jaar met heel veel interesse naar Israël wordt gekeken, en dan met name naar de bestrijding van corona.

Want Israël liep voorop in deze strijd. En de data die Israël ter beschikking stelde werden gretig door wetenschappers over de hele wereld geanalyseerd. Tot op de huidige dag.


Er zijn heel wat redenen aan te wijzen waarom Israël in de strijd tegen corona (nog steeds) vooroploopt.

De overheid was er snel bij met strenge, verregaande maatregelen en daarnaast behoort de medische wetenschap tot de top in de wereld.


En dus wordt door epidemiologen, virologen, biologen en politici met grote regelmaat naar Israël gewezen. Wat daar gebeurt is ons voorland; of van de successen en fouten van Israël kunnen we leren.


Israël dus, het land dat ons voorgaat en onderwijst in de bestrijding van de corona.

En dus werden verbale reserves die vaak worden geuit wanneer het over Israël gaat, maar even ingeslikt.

Want Israël werd een licht voor de volken.


Nu weet ik wel dat je teksten uit het Oude Testament niet zomaar op onze tijd van toepassing kunt laten zijn, maar toch.

Ik vond de hele situatie rond corona en Israël te opvallend om te laten liggen.

En dus stond ik mezelf toe om af en toe te mijmeren: het zal toch niet waar zijn? Israël een licht voor alle volken.

drs. Andries Knevel
Verbonden jrg. 66 nr. 1 (feb 2022)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden