Trump en Jeruzalem


Donald Trump, de 45e president van de Verenigde Staten, maakte begin december bekend dat zijn land Jeruzalem officieel erkent als de hoofdstad van de staat Israël. Uit alle hoeken van de wereld kwam meteen felle kritiek.


Op de vrijdag na de bekendmaking van Trumps besluit gingen Palestijnen in de Gaza­strook en op de Westelijke Jordaanoever eerst bidden en daarna rellen. Portretten van Trump en Netanyahu werden samen met vlaggen van Amerika en Israël in brand gestoken onder bekende leuzen als: ‘Dood aan Amerika! Dood aan Israël!’

Kritiek en bijval

Hoe regeerde de Nederlandse politiek? Sjoerd Sjoerdsma (D66) zei op Twitter: ‘Trump legt een bom onder de tweestatenoplossing met zijn roekeloze Jeruzalem plan. Waarom zou je een fragiele regio doelbewust verder destabiliseren?’ Halbe Zijlstra (VVD) noemde Trumps besluit ‘onverstandig’ en ‘contraproductief’.

Andere geluiden waren er ook. Joël Voordewind (ChristenUnie) liet via Twitter weten: ‘Goede zaak: Trump zal Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Nu Nederland nog en ambassade terug naar West-Jeruzalem!’ Kees van der Staaij (SGP) viel hem bij: ‘Ook de Nederlandse ambassade hoort in Jeruzalem!’

Steeds weer blijkt dat Jeruzalem de wereld tot op het bot verdeelt. Zelfs politieke partijen van één coalitie komen recht tegenover elkaar te staan vanwege Jeruzalem. De stad van God blijkt ‘een steen die moeilijk te tillen is voor al de volken’ (Zach. 12:3).

Belofte maakt schuld

Wat heeft Trump eigenlijk gedaan in december? Inhoudelijk niets nieuws. Hij heeft alleen gedaan wat de Amerikaanse presidenten vóór hem niet deden: de daad bij het woord voegen. Wat is het geval? Het Amerikaanse Congres erkende Jeruzalem 23 jaar geleden al als de hoofdstad van Israël in de Jerusalem Embassy Act (1995). De presi­denten vóór Trump beloofden wel hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, maar deden dat nooit. Trump is de eerste president die zegt: ik doe wat ik heb beloofd. Hoe je ook over hem denkt, dat hij zijn woord houdt waar zijn voorgangers dat niet deden, getuigt in elk geval van lef!

Duizenden jaren

Toen een NOS-journalist in de straten van Jeruzalem aan een Joods-orthodoxe man vroeg wat hij ervan vond, zei hij nuchter: ‘Volgens mij is het allemaal politiek. Jeruzalem is al duizenden jaren de hoofdstad van Israël. Het doet er niet toe wat Trump of wie dan ook erover zegt.’ Wie in de Bijbel gelooft, kan daar amen op zeggen. Alleen al in het Oude Testament komt Jeruzalem honderden keren voor. In de Koran nul keer. Voor Joden is Jeruzalem dé heilige stad. Voor moslims is zij na Mekka en Medina de derde heilige stad. Joden hadden er eeuwen voor Christus hun eerste en tweede tempel staan. Mohammed is er eeuwen na Christus ten hemel gevaren volgens de islamitische traditie.

Volgens mij is er maar één volk dat zowel zijn historische als zijn religieuze wortels heeft in Jeruzalem – al drieduizend jaar!

drs. Lieuwejan van Dalen
Verbonden jrg. 62 nr. 1 (feb. 2018)
www.kerkenisrael.nl/verbonden

verbonden